.

3 Ocak 2018 Çarşamba

Kuşlar da gitti | Yaşar Kemal

İnsanlık öldü mü?, dedim.
Yok, dedi, ölmedi, ölmedi ama, bir şeyler oldu, başka bir yerlerde sıkıştı kaldı herhalde?"




Ocak ayında bitirdiğim ilk kitap yaşar Kemal den kuşlar da gitti oldu.Eskiden İstanbul'un kalabalık semtlerinde, kimsesiz çocuklar kuşları yakalayıp, kafese koyar ve buralarda karınlarını doyurabilmek için satarlardı. Gittikçe kalabalıklaşan İstanbul şehrinde kuşların yuva yaptığı yeşil alanlarında yok olmasıyla birlikte çevreyle beraber, insanlıkta kirlenmeye, vicdanlar yok olmaya başlamıştı. İşte böyle bir şehirde yaşam savaşı veren bir grup insanın hikayesini anlatmış yaşar Kemal.
📚
Tamamen gerçek yaşamdan alınan bir hikaye fakat, konu olan kişiler ve mekanlar gerçek mi bilmiyoruz, ama gerçeğe oldukça yakın ve çok acı bir hikaye.
Son kısımda zaten inanamadım ve çok vurucu bir şekilde bitti.
Yaşar Kemal okumayı çok severim ama bu kitabının ortalarında sıkılıp bırakmıştım.. Başlarken çok güzeldi, ama keşke kitap ortaları o kadar uzatılmasaydı gerek yoktu. Yine de sonu ve başı, konusu çok iyiydi.
📚
Yaşadığımız çevre bizi her ne kadar etkiliyor olsada, o çevreye karşı duyarlı olmalıyız.Doğayı kirletmeden, hayvanlara zarar vermeden korumalıyız çevreyi. Mesela çiçek saksısında izmarit söndürmemeliyiz. Kitap aynı zamanda bir kapitalizm örneğiydi bence. Kalabalık bir şehir, birbirini görmeyen soğuk insanlar, çevrenin yok edilerek betonlaşmaya gidilmesi. Her yere avm yada dükkanlar açmak.. Sürekli alışveriş yapmak boş yere  ve yardıma ihtiyacı olanları görmemek. Mutlaka herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap kuşlarda gitti fakat yaşar Kemal 'İ ilk kez okuyacaklara bununla başlamalarını önermem.Daha sade ve daha kolay okunan tek kanatlı bir kuş yada yılanı ördürseler kitaplarıyla başlamanızı öneririm. Ama yaşar  kemalle mutlaka tanışın derim...
.
.
.
.

"O zamanlar insanlar, daha iyiydiler denemez, kim-bilir, ama daha başkaydılar. Belki de kuşları daha çok seviyordular. Belki de yürekleri yufka, daha acımayla, daha sevgiyle doluydular. Belki de doğaya daha yakındılar, kimbilir... Şimdiki insanlara vız geliyor kafeslerde küçücük kuşların ölmesi."

5/4 🌟 🌟 🌟 🌟

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzenleme

back to top .